Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Γραμματικόπουλος, που διαφώνησε και τι αντιπρότεινε για το μέλλον του λιμανιού.


Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου "ήρθε" για γνωμοδότηση το master plan του λιμανιού (πλαίσιο έργων ανάπτυξης λιμένος). Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου, Χρήστος Γραμματικόπουλος, τόνισε ότι το master plan θα έπρεπε να είναι το όραμα μας για το λιμάνι και η προβολή αυτού του οράματος σε βάθος χρόνου πέραν της 30ετίας. Επισήμανε αναλυτικά τα σημεία στα οποία διαφωνεί αλλά και τι αντιπροτείνει. Επίσης υπογράμμισε το ανεφάρμοστο-αόριστο του σχεδίου και κυρίως  την έλλειψη κεντρικής ιδέας-οράματος του πλάνου. Εξήγησε  γιατί το προτεινόμενο πλάνο δημιουργεί προβλήματα αντί να επιλύει και το χειρότερο γιατί δημιουργεί μελλοντικές δεσμεύσεις που δύσκολα ακυρώνονται.Τελικώς το master plan καταψηφίσθηκε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και "πέρασε" κατά πλειοψηφία.

Ακολουθεί  αναλυτικά το κυριότερο μέρος της τοποθέτησης του Χρήστου Γραμματικόπουλου:

« ...διαφωνώ με το Πλαίσιο Ανάπτυξης Λιμένος Ναυπλίου (master plan) για τους κάτωθι λόγους :
1) Διότι δεν συμφωνώ με την υπάρχουσα χωροθέτηση της Μαρίνας στο βόρειο άκρο του λιμανιού λόγω της μεγάλης απόστασης από το ιστορικό κέντρο της πόλης και αντιπροτείνω την χωροθέτηση της, έμπροσθεν της παλαιάς πόλης (Μπουμπουλίνας) και συγκεκριμένα από το “Πι” έως του “Καραμαλή”.

2) Διότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και κανένας σχεδιασμός για τις περιοχές στο ‘’Πι’’, στις “μπανιέρες” και στον “Ναυτικό όμιλο”.

3) Διότι το υποβληθέν σχέδιο (master plan) διατηρεί χωρίς καμία πρόβλεψη μελλοντικής αλλαγής το ακαλαίσθητο “καθεστώς” των κάγκελων στην πλευρά της “Μπουμπουλίνας” (από “Π”’ έως “Καραμαλή”). Παρότι ο κώδικας ασφαλείας του λιμανιού (ISPS) μπορεί να υποστηριχθεί αρκούντος από τα προστατευτικά κάγκελα στο υπόλοιπο τμήμα του λιμανιού (Ανατολικό τμήμα).
4) Διότι το σχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία εναλλακτική λύση ελλιμενισμού των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων με δεδομένο, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, το γεγονός της διακοπής του έργου της εκβάνθυσης. Εδώ θα επαναλάβω και πάλι την πρόταση που είχα καταθέσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο (στις 15 Δεκεμβρίου 2015) περί διερευνήσεως της δυνατότητας προσέγγισης των κρουαζιεροπλοίων από την πλευρά της “Αρβανιτιάς” ή από την πλευρά του Ναυτικού Ομίλου (μεταξύ “Παναγίτσας” και Ναυτικού Ομίλου) με την χρήση του συστήματος της πλωτής αποβάθρας (πεζογέφυρα) που “ξεδιπλώνει” από την στεριά και “κουμπώνει” στο κρουαζιερόπλοιο που θα είναι αρόδο και σε απόσταση που και στις δύο περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 250 μ.

5) Διότι στο προτεινόμενο σχέδιο υπάρχουν σημαντικές “ασάφειες” σε μία σειρά από θέματα όπως: ως προς τους χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων και ιδιαιτέρως των μόνιμων κατοίκων της παλαιάς πόλης, ως προς το ζήτημα του Σιδηροδρομικού σταθμού αλλά και ως προς την χωροθέτηση “γλίστρας” μικρών σκαφών, ποδηλατοδρόμου και χώρων πρασίνου. Σχετικώς με τον “κόμβο” στην Αγροτική τράπεζα είμαι αρχικώς σύμφωνος και θα περιμένω την αναλυτική μελέτη προκειμένου να τοποθετηθώ οριστικά. Φυσικά ο ανωτέρω κόμβος (κυκλικός) θεωρώ ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί ανεξαρτήτως “master plan”.

Τέλος, διότι θεωρώ ότι το συγκεκριμένο “master plan” δεν εκπληρώνει το βασικό του σκοπό, που θα έπρεπε να είναι μέσα από τις προτεινόμενες χωροθετήσεις του, να δίνει την προοπτική, το όραμα, αλλά και την βασική ιδέα για το πώς θα είναι το λιμάνι τα επόμενα 50 χρόνια.»

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου